6 november, 2019

Hvad er trenden indenfor konference- og mødeforplejning

Hvad er trenden indenfor konference- og mødeforplejning

Hoodfood, hapsere eller helsekost - få styr på køkkenet til konferencen 

Mad er på det nærmeste en religion, hvor der hele tiden opstår nye trends, og de fleste har deres egne do's and dont's. Vi har spurgt fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, der er direktør for Center for Fremtidsforskning, hvad der hitter inden for konference- og mødeforplejning lige nu. 

Af Louise Lyngsø Kjærulff

Det røde Ø
Økologibølgen har i mange år været hip. Men den stigning, vi har set de seneste år, er begyndt at stagnere. Alligevel er der stadig mange, der foretrækker mad med det røde økologimærke, som indeholder færre sprøjtemidler og har bedre dyre-velfærd på samvittigheden.

Haps, haps, haps
Småhapsere og delemad er altid et hit på konferencer. Her kan du nippe til forskellige spændende smagsoplevelser, mens du får en sludder med sidemanden om det sidste oplæg eller programmets næste aktivitet.

Du må snyde, når du er ude
I tider hvor sundhed er blevet en religion, er det blevet populært at have en dag om ugen, hvor gulerødderne udskiftes med kage og vingummibamser. Jesper Bo Jensen håber, at det i konferenceverdenen begynder at blive mere tilladt at snyde, når vi er ude og hygge med kollegaerne, så vi kan lægge maddogmerne fra os for en stund.

Interesseret i mad - også når du kommer hjem, fin inspiration her

Fri mig fra gluten og laktose
Hvad enten man har en allergi eller blot kan mærke med sig selv, at nogle fødevaregrupper laver ravage i kroppen, er der behov for at kunne ønske en menu, der tager højde for allergener og fravalg af bestemte fødevarer.

Spis med øjnene
Hjemme ved egne kødgryder, handler det måske mest om at få mættende og sunde måltider. Men på konferencer betyder æstetikken næsten alt.
Spiselig pynt på maden og flotte farver vækker vores lyst til at spise og er altafgørende for hele madoplevelsen.

Møder og konference forplejning er sund og en fryd også for øjnene

Bevidste møde- og konferencegæster

- ved hvad der hitter inden for konference- og mødeforplejning lige nu...

Hood-food
Tanker om at det lille lokale landsstad har lagt sjæl i råvarerne, får som regel maden til at smage lige lidt bedre. Derfor er der mange, der sæt-ter pris på mad fra hjemstavnen, som ikke er fragtet tusindvis af kilometer fra den anden ende af kloden. Det er en trend, der kaldes hood-food.

Veganer, vegetar eller flexitar
Flexitarerne holder kødfrie dage, vegetarerne springer kødet helt over, og veganerne vil slet ikke indtage mad, som har haft forbindelse til et levende væsen. Der er mange variationer inden for kødfrie kostvaner, men tendensen er voksende. Det betyder, at der også på konferencen er behov for kødfrie alternativer, så der er mad for alle.

Nysgerrig på hvad vi vil spise i 2050? - læs artiklen her

Junkfood gourmetstyle
Som et modsvar til vegetarisme og veganisme, er der antiveganere, som sværger til kødholdige retter. Af dem udspringer små hotdogs og saftige bøfsandwich med et touch at gourmet, som ligger ligaer over McDonald's og Burger King. Det er ofte mænd, der sværger til denne madtrend.

Når tørsten skal slukkes
Tidligere havde konferencesteder typisk kun en håndfuld valgmuligheder inden for øl og en eller to af hver af de forskellige typer af spiritus. I dag er der gået mode i øl og spiritus, og der skal gerne være et hav af mærker at vælge mellem alt efter smag, anledning, og maden drinken skal drikkes til. Især gin er populært lige nu, og her er det et must med forskellige tonicer at mixe med.

Læs også ...

Sådan opnår du effektive møder

Sådan opnår du effektive møder

Vil du også gerne undgå endeløse møder med rodede dagsordener og et hav af deltagere, der koster både tid og penge? Vi har interviewet Line Holst Jensen, ejer og seniorkonsulent hos AZENA, som har næsten 20 års erfaring i udvikling af møder. Her er udvalgte tips til din tjekliste til effektive møder - før, under og efter.Af Louise Lyngsø KjærulffFØR MØDETLav en klar, velovervejet og attraktiv dagsorden.Det skal være soleklart for deltagerne, hvad mødet skal munde ud i. Brug derfor klare og enkle beskrivelser af formålet med de enkelte punkter, og skær helt ind til benet. Inviter kun de nødvendige mødedeltagere. Del evt. mødet op i 2 dele, og inviter de deltagere som har betydning for hele mødet og andre til enten første eller anden del af mødet.Tag stilling til mødets rammer i forhold til dagsorden. Flyt mødet ud af huset når det er nødvendigt og giver mening.Der er mange fordele ved at mødes ansigt til ansigt. En af dem er, at der opstår energi mellem mennesker som mødes. Planlæg en god mødeproces, hvor alle deltagere hurtigst muligt aktiv kommer på banen. Bed gerne deltagerne om at forberede sig ved f. eks at udsende evt. læsestof forud for mødet, så I alle kan bruge mødet interaktivt.UNDER MØDETDisponer dagsordenen efter tid. Vær dog fleksibel i forhold til hvor energien er på mødet.Lad et punkt udgå, hvis det viser sig ikke at give mening. Vær ikke bange for at parkere en debat, hvis den ikke er relevant for mødets mål og dagsorden. Flyt evt. punktet til næste møde.Involver alle deltagere aktivt - også de stille - indenfor de første 5 minutter efter mødets start. Enten i form af samtale i plenum eller med sidemanden. Få deres mentale nærvær i forhold til hver deres rolle.HUSK pauser især ved længere møder.Er der virtuelle deltagere på mødet, er det vigtigt, at de inddrages på lige vilkår med de fysiske deltagere, og at de via videoopkald er synlige på skærmen for alle.Opsummer på mødet, hvad der er besluttet, og hvem der er ansvarlige. Og sørg efterfølgende for at at følge op på, at handlinger eller aftaler gennemføres.EFTER MØDETSend en opfølgning eller et mødereferat indefor de første dage efter mødet.Opfølgningen skal indeholde udbyttet af mødet, det I har gennemgået, lært eller besluttet, og hvem der eventuelt er ansvarlig for de enkelte punkter.Tydeliggør hvordan tingene forventes effektueret . Følg op! hvordan forløber den individuelle opfølgning og hvad er status hos hver af de ansvarlige.Gør det overskueligt og dynamisk for alle - brug de virtuelle værktøjer som Skype, Slack, Trello og lignende.
Læs mere
25 september, 2019
Mødedeltagere forventer unikke mødeoplevelser

Mødedeltagere forventer unikke mødeoplevelser

Er du i tvivl om, hvordan du sammensætter et møde, som dine deltagere aldrig glemmer? Her får du et indblik i, hvad der trender i mødebranchen lige nu.Tidligere var møder og konferencer helt klassiske med faglige foredrag, og hvor mødebookernes primære krav var lokalefaciliteter med god plads. Men i dag er kravene til mødestederne langt større. Det fortæller Marlene Sylvester-Hvid, der er administrerende direktør hos Danske Konferencecentre, som i over 20 år har hjulpet mødebookere med at finde konferencer, møder og events.”Mødedeltagerne har langt større krav til mødet i dag og vil have unikke aktiviteter oplevelser. Derfor forventer mødebookerne, at mødestederne kan inspirere og udfordre dem. Lækre lokaler er ikke længere nok. Det betyder, at mødestederne skal være opdaterede på det nyeste inden for møder og kunne matche ønsker om temaer,” siger hun og tilføjer:”Samtidig ønsker de også at blive holdt i hånden fra start til slut af den samme kontaktperson fra mødestedet. Denne mødeservice skaber tryghed, hvilket har stor betydning som mødebooker, når man skal stable et stort arrangement på benene.”Inddragelse af mødedeltagerneFor at skabe unikke mødeoplevelser, er der ifølge Marlene Sylvester-Hvid behov for at have den rette sammensætning af faglige indslag og alternative aktiviteter. Nogle af de trends, vi ser lige nu, er brugen af digitale værktøjer til at gøre foredragene mere levende.”Det kunne for eksempel være værktøjer med afstemninger, der inddrager mødedeltagerne. På den måde bliver de mere nærværende og husker bedre. Det er ikke nok at fylde mødedeltagerne med faglig viden. De skal underholdes og aktiveres,” siger Marlene Sylvester-Hvid.Hun fortæller, at man for eksempel i USA arbejder meget med at samle data til at forme programmet efter mødedeltagernes ønsker i løbet af dagen. På den måde bliver hvert møde personligt.”Vi ser det ikke så meget i Danmark endnu, men det kunne sagtens blive fremtiden,” siger Marlene Sylvester-Hvid.Sansernes årSom i mange andre brancher skifter temaerne. I år er det sansernes år i mødebranchen, hvor møderne i højere grad drager alle sanser i spil.”Vi skal mærke det hele meget mere og være endnu mere til stede. Det kan for eksempel være gennem lyd, lys og mad ,” siger Marlene Sylvester-Hvid, der fortæller, at også naturen er blevet et populært element at gøre til en del af mødet.Danske Konferencecentre oplever stigende efterspørgsel på mødelokationer, som ligger tæt på grønne områder.”Det handler om følelser og tilstedeværelse, at komme væk fra det digitale og få ny energi. Det er også med til at øge læringen til mødet,” siger Marlene Sylvester-Hvid og slår fast: ”Det er ikke længere selve produktet, der er interessant, men alt det udenom. Det handler om den samlede oplevelse.”
Læs mere
24 maj, 2019
Guide til bæredygtige møder

Guide til bæredygtige møder

Ønsker du at afholde dit arrangement et sted, hvor der arbejdes aktivt med at mindske virksomhedens (og dermed også arrangementets) aftryk på miljøet?I så fald kan du med fordel vælge et konferencecenter, der kan svare ja (og gerne uddybe) nedenstående tre spørgsmål.1. Arbejder I aktivt med genbrug?Der er mange elementer, som kan genbruges i forbindelse med møder, kurser og konferencer. Spørg derfor indtil, om stedet genbruger fx navneskilte, papir og nøglekort.Nogle konferencecentre arbejder desuden aktivt med at opfordre gæsterne til at genbruge fx håndklæder, batterier og plastflasker.Kig efter konferencesteder med Den Grønne Nøgle.2. Vælger I økologisk og/eller lokalt?Økologi går ud på at vælge så naturligt, som det kan lade sig gøre for på den måde at undgå så mange skadelige stoffer som muligt, samtidig med at der passes på naturen og dyrene.Økologi er dog ikke altid lig med bæredygtigt, da køkkener, der udelukkende bruger økologiske varer, ofte er nødt til at få fragtet varerne langvejsfra – hvilket jo bestemt ikke er godt for miljøet. Gå derfor efter konferencesteder, der køber bådeøkologisk og lokalt.Vælg konferencesteder med certificeringen Det Økologiske Spisemærke.3. Mindsker I ressourcespild?Konferencecentre bruger mange ressourcer og har derfor også god mulighed for at reducere deres ressourcespild. De kan f.eks. minimere madspild ved at give madrester nyt liv. Eller ved anvende mindre tallerkener, så gæsterne ikke fylder den med mere, end de kan spise.Nogle konferencecentre har også afskaffet plastikflaskerne og serverer i stedet postevand, hvilket er med til at minimere udledningen af CO2 væsentligt.Herudover kan du med fordel vælge et konferencecenter, som har fokus på vandforbruget ved at have installeret vandbesparende armaturer og toiletter.Gå efter konferencecentre med Den Grønne Nøgle.HUSET Middelfart kan selvfølgelig svare ja og uddybe alle tre spørgsmål.Når det ikke kun er maden, der giver god smag i mundenNår Dyrenes Beskyttelse vælger konferencecenter, prioriterer de en forplejning, der giver god samvittighed. Som en stor forening har Dyrenes Beskyttelse jævnligt brug for lokaler til at afholde kurser og møder ude af huset både for foreningens mange frivillige – men også for ansatte og bestyrelsen. Det sker 1-2 gange om måneden – og somme tider mere. Derfor vægter de højt at vælge et konferencecenter, hvor værdierne er i orden.”Vi har et krav om, at alt kødet, køkkenet serverer, skal være friland eller økologi. Det er klart, at vi vægter forplejning med god dyrevelfærd rigtig højt i valget af konferencecenter.Men vi har også mange vegetarer og veganere i vores hus. Derfor skal der også være mulighed for at få en lækker og mættende menu uden kød eller andre animalske produkter,” siger Yvonne Johansen, der er Dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelse og fortæller, at klimavenlighed også er et plus.”Økologi og friland går ofte hånd i hånd med god dyrevelfærd, bæredygtighed og miljø. Så det giver ofte sig selv, når vi vælger konferencested, at vi får vores ønsker opfyldt,” siger hun.De specifikke krav betyder, at der særligt er et kriterium, der er altafgørende for Dyrenes Beskyttelses valg af konferencested.”Personalet skal være imødekommende over for vores ønsker, så vi ikke føler os til besvær, siger Yvonne Johansen.Den Grønne NøgleDen Grønne Nøgle er turismens internationale miljømærke, som gives til turistvirksomheder, som gør en ekstra indsats for at beskytte miljøet.En miljømærket virksomhed skal leve op til mange konkrete og relevante miljøkrav, som sikres ved en omfattende godkendelsesprocedure og ved løbende kontrol.Nogle af de mange kravene er bl.a.:Apparater og lys slukkes, når det ikke er i brugDer tilbydes vegetariske retter for at minimere kødforbrugetMinimum 10 % af de indkøbte fødevarer er økologiskeDer anvendes ikke kemiske ukrudtsbekæmpelsesmidler på matriklenDet Økologiske SpisemærkeDet Økologiske Spisemærke er en gratis statskontrolleret mærkningsordning for spisesteder. Det Økologiske Spisemærke viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet, der er økologiske. Både offentlige og private spisesteder kan få Det Økologiske Spisemærke.Det Økologiske Spisemærke findes i tre udgaver:Guld (90-100 %)Sølv (60-90 %)Bronze (30-60 %)Nogle konferencesteder vælger bevidst certificeringen i bronze, da det samtidig giver stedet mulighed for at vægte lokale og årstidsbestemte råvarer, som ligeledes er med til at skåne miljøet.
Læs mere
14 august, 2019