Skip to content
1. Marts 2019
Konferencecenter

Webinar vs. det fysiske møde

I det ene hjørne af bokseringen møder vi et webinar, som er fleksibelt, billigt og nemt. I bokseringens modsatte hjørne møder vi det fysiske møde, som fokuserer på interaktion, dialog og kontakt. Begge er stærke kandidater, men hvem vinder titlen som den ultimative mødeform?

Satserne er høje, og du er i tvivl om, hvilken mødeform er den rette for din kunde. Fortvivl ej, vi opstiller her fordele og ulemper ved både webinarer og møder, så du kan træffe det helt rigtige valg.

Inden du satser alle dine penge, bør du høre om fordele og ulemper ved både webinarer og fysiske møder og konferencer, da de helt sikkert giver stof til eftertanke.

Fordele ved et webinar

1. Masser af fleksibilitet, når du kan sidde hjemme i sofaen og deltage i webinaret

Da webinarer foregår online, så er det både nemt og lettilgængeligt. Det kræver ingen rejse, transport eller overnatning for hverken deltagere eller mødelederen. Det eneste, der kræves, er en enhed (eksempelvis computer), som kan bruge det pågældende program og har internetadgang. Så alle mennesker med internetadgang og på tværs af landegrænser kan deltage i samme webinar.

2. Virksomheder er vilde med at spare penge

Ressourcer og omkostninger er minimale, fordi der hverken skal sørges for transport, forplejning, booking samt leje af lokaler og det teknologiske udstyr. Et webinar kræver kun et webcam og en mikrofon, så deltagerne kan se og høre mødelederen eller kursusholderen. Så webinaret vil være billigere end et fysisk seminar og møde. Det kan endda være gratis at deltage i nogle slags webinarer.

3. Vi skriver 2019 og ikke 1996

Internethastigheden er blevet mange gange bedre, siden internettet så dagens lys tilbage i 1996. Dengang blev det vurderet til at være en døgnflue, men vi kan vidst roligt sige, at internettet er kommet for at blive. Derfor skal teknikken også konstant følge udviklingen – hvem har måske ikke prøvet at sidde og vente i evigheder (+10 sekunder) på, at en side bliver loadet? Når internettet og teknikken spiller på alle de rigtige tangenter, så er et webinar bestemt et godt valg.

Nu kender du fordelene, men kære mødebooker, inden du træffer din endelige beslutning, bør du også kende til ulemperne ved webinarer. Selvfølgelig vil det bedste være, at du kender til alle facts, inden du smider alle dine penge på webinarer, og derfor anbefaler vi, at du læser hele dette indlæg.

Ulemper ved webinarer

1. Når teknikken og internethastigheden fejler, fejler webinaret

Selvom teknikken og internethastigheden er blevet markant bedre, er faktum, at det kan fejle. Det vil resultere i, at webinaret også fejler. Hvis mødelederen mister internetforbindelsen, er der ingen, som får glæde af det pågældende webinar.

Det samme er gældende, hvis teknikken fejler. Hvis der er forsinkelse på lyd, billede, tekst (i en eventuel chat) eller alle tre dele, så er det dødens pølse at sidde og se på en mødeleder, som ligner en skuespiller i en dårlig synkroniseret film.

2. Envejskommunikation er godt, men dialog og interaktion er bedre

Det vil typisk være tale om en envejskommunikation, hvor det er mødelederen, foredragsholderen eller underviseren, der taler under webinaret, og deltagerne vil typisk være passivt ’til stede’ via tekstbeskeder i chatten. Derved opnås der ingen dialog eller ping-pong mellem mødeleder og deltagere (eller mellem deltager og deltager), hvilket kan gøre et webinar meget langt og kedeligt.

3. Kropssprog er også kommunikation

Når deltagerne kun er til stede i en eventuel chat, og der kun et webcam på mødelederen, kursusholderen og underviseren, så har mødelederen ingen chance for at afkode deltagernes mimik eller kropssprog. En god kursusholder, mødeleder og underviser bruger deltagernes kropssprog til at navigere og ændre på det, som bliver sagt og gjort. En mødeleder vil nemlig have fokus på at gøre emnet mere interessant for deltagerne.

4. Forstyrrelser og tekniske udfordringer skaber problemer for webinaret

Luk øjnene og forestil dig, at du deltager på et webinar. Du har alle intentioner om at bevare fokus på mødelederen, som toner frem på skærmen. Dog har du lige en tøjvask, som skal sættes i gang, og du er også løbet tør for kaffe i koppen. Mens du ordner alt dette, kører webinaret videre inde på din computer, fordi din iPad ikke kunne åbne det program, som mødelederen bruger til webinaret.

Udefrakommende forstyrrelser, tab af koncentrationsevne og tekniske udfordringer er en realitet med webinarer. Så spørgsmålet er, om du vil få mere ud af et webinar end et fysisk møde?

Så langt, så godt. Det var fordelene og ulemperne ved at vælge et webinar, når du skal sidde og booke dit næste møde. Hvis du stadig ikke har satset på nogen af de to kandidater i bokseringen, så brænder pengene helt sikkert i lommen på dig. Inden de tænder et mindre bål, må vi hellere bevæge os videre til fordelene og ulemperne ved de fysiske møder, kurser og konferencer.

Fordele ved et fysisk møde, et fysisk kursus og en fysisk konference

1. Vi er flokdyr, og vi trives bedst, når vi er sammen

Den fysiske interaktion og kontakt mellem mennesker betyder alt i forhold til vores forståelse og vores trivsel. Vi trives bedst i flok, hvor vi er sammen med andre, og gerne andre som er i samme båd. Dette er med garanti tilfældet til et møde, til et kursus eller til en konference. Deltagerne vil alle være i samme båd, og der er mulighed for, at de kan interagere og have en fysisk relation med hinanden, især i pauserne.

2. Kommunikationen bliver bedre med knap så mange misforståelser

Både den verbale og nonverbale kommunikation bliver bedre, når vi er fysisk til stede. Underviseren, foredragsholderen og mødelederen undgår eventuelle misforståelser, idet øjeblikkelige spørgsmål fra deltagerne kan afhjælpe disse. Samtidig har mødelederen mulighed for at afkode deltagernes kropssprog og mimik. På den måde kan mødelederen gøre emnet mere interessant og relevant for deltagerne. Hvis en mødeleder kan se, at humor virker på deltagerne, handler det om at gribe bolden og spille den videre på en måde, så alle får mest muligt ud af kurset, mødet og konferencen.

3. Deltagerne får glæde af hinanden gennem samarbejde

Under et webinar har deltagerne ikke mulighed for at interagere med hinanden og indgå i samarbejder relateret til emnet for mødet. Ved det fysiske møde, det fysiske kursus og den fysiske konference er der rig mulighed for samarbejde, og det kan især fremmes gennem bordopstillingen i det pågældende lokale.

Vi bevæger os hastigt videre til ulemperne ved det fysiske møde, kursus og den fysiske konference.

Ulemper ved møder, kurser og konferencer

1. Det koster mere end et måske gratis webinar

Et fysisk møde, et fysisk kursus og en fysisk konference vil koste mere end et webinar. Omkostningerne går til leje og booking af lokaler, forplejning, transport, køb af materialer og eventuelt leje af udstyr. Det er nødvendige omkostninger for at opnå den fysiske kontakt mellem mennesker.

2. Tid er også en ressource

Det tager tid at planlægge et møde, et kursus og en konference. Det tager tid for deltagerne at transportere sig hen til mødestedet. Det tager tid at gøre lokaler og forplejningen klar. Det tager tid at deltage i fysiske møder, konferencer og kurser. Al den tid, som deltagerne bruger på det, er tid, de ikke får brugt hos deres arbejdsgiver. Derfor skal der være en god grund til, at deltagerne deltager i mødet, kurset og konferencen.

Hvad skal du som mødebooker vælge – møde, konference, webinar eller kursus?

Nu har du fået belyst en bunkevis af fordele og ulemper ved både webinarer og fysiske møder, konferencer og kurser. Faktum er, at den enes fordele er den andens ulemper og omvendt, så når du sidder og skal tage valget mellem at booke et webinar eller booke lokaler med forplejning til et møde eller en konference på vegne af en virksomhed, hvilket valg træffer du så? Det er nu, at du sætter penge på en af de to kandidater i bokseringen.

HUSET Middelfart anbefaler det fysiske møde

Hos HUSET Middelfart står vi klar til at hjælpe dig med at træffe det helt rigtige valg, så du vælger den mødeform, som passer til deres ønsker og behov. På den måde sikrer du også, at du har satset pengene på den rigtige kandidat.

Webinarer, digitale møder og fjernundervisning er populære. Formentlig fordi tid er et væsentligt parameter i beslutningsprocessen – og her kan det fysiske møde ikke konkurrere med det digitale. Men kigger vi derimod på parametre som motivation, handlinger og effekt og dermed på ROI, er der ingen tvivl om, at den fysiske mødeform er mere optimal.

Interaktion, dialog, samarbejde og kontakt er nemlig nøgleelementer i den læringsproces, som det pågældende møde netop vil være. Når der er fysisk kontakt og dialog mellem deltagere og mødeleder, er der gode forudsætninger for, at mødet, kurset og konferencen bliver en succes – og det er jo det, som vi alle i sidste ende ønsker.

Skip to navigation