Skip to content

Mad med holdning

Vi ved vi har et ansvar, og derfor gør vi en række indsatser i vores køkken, for at belaste mindst muligt. Vi prioriterer i høj grad grønne retter og når menuen besluttes, overvejer vi altid alle dele af processen fra jord til bord. Er råvaren blevet kunstvandet? Er der brugt sprøjtemidler under dyrkning? Hvor lang har transporttiden været? Har slagtedyrene haft det godt?

DSC03877

FNs Verdensmål på menuen

I HUSET arbejder vi aktivt med FNs verdensmål nr. 12, der handler om ansvarligt forbrug og produktion. I køkkenet udnytter man alle råvarer til fulde, og inddrager eventuelt overskud i de efterfølgende dages retter. Vi har også afskaffet anretninger på store fade, og vælger i stedet at fylde hyppigere op ved buffeterne. Desuden er tallerkenerne blevet mindre, hvilket betyder, at vi har oplevet et markant fald i vores madspild.

Vi bruger mindre kalve- og oksekød i vores menuer, og vi har stort fokus på at vælge kød fra velfærdsdyr, fremfor konventionelle dyr. Det er nemlig vigtigt for os, at dyrene har haft det godt. Det kød vi serverer, skal komme fra leverandører, der har en meningsfuld holdning til dyrevelfærd. Derfor prioriterer vi velfærdsmærket kød, og en stor del kommer fra lokale leverandører, der giver dyrene mulighed for at gå frit rundt i staldene, spise når de har lyst og har adgang til frisk luft samt et nyt lag halm hver eneste dag. Vores store fokus på at reducere madspild medfører, at alle indkøbte råvarer planlægges ind i flere retter, og eventuelle rester koges til fond eller presses til juice.

Mere grønt i retterne

Vi er passionerede for det vegetariske køkken og gør en dyd ud af at tilbyde grønne, velsmagende retter. Fra 2021-2022 har vi hævet vores indhold af grønt på menuen med over 15 %. På nuværende tidspunkt indeholder vores menuer 40 % grønt, og vi arbejder aktivt hen imod at hæve det til 50 % i 2025.

mad-frokost-18
Mad-frokost-22

Det Økologiske Spisemærke i bronze

I HUSET er vores køkken tildelt det økologiske spisemærke i bronze, som betyder at alle måltider i HUSET Middelfart består af 30-60% økologiske råvarer og ingredienser. Stort set al vores frugt, grønt og mejeriprodukter er økologiske.

Vi træffer desuden løbende valg for at passe på miljøet. Derfor har vi forpligtet os til at leve op til Green Key – turismens internationale miljømærke. Det betyder blandt andet, at vi målrettet arbejder for at minimere vores forbrug af plastik, benytter energisparebelysning, anvender sæbedispensere, og har sensorstyrede armaturer med lavt vandtryk. Vi bruger papirhåndklæder, der ikke er klorbleget, sorterer vores affald, og gør udelukkende rent med miljømærkede produkter, som er korrekt doserede.

Lokale råvarer

Vi tænker på vores aftryk. Når menuen skal besluttes, overvejer vi alle dele af processen fra jord til bord. Størstedelen af vores grønt er økologisk, og vi prioriterer også at anvende lokale råvarer. Vi vil gerne støtte lokalt, og derfor benytter vi blandt andet kylling fra Allégården, ænder fra Ravnsminde samt most fra Harndrup Skov. Ved at støtte op omkring lokale producenter, reducerer vi samtidig vores Co2 aftryk i forhold transport. Derudover prioriterer vi også at skabe vores forplejning ud fra sæsonens råvarer. Derfor vil man som tilbagevendende gæst i HUSET opleve, at der er stor variation i den mad, der serveres.

MH-DSC04044
Green Key

Grønne smagsgivere

Rundt omkring i HUSET vil du kunne spotte de smukke, lysende drivhuse, der både pynter og skaber lækre smage i vores retter. Vi dyrker nemlig vores eget mikrogrønt. Mikrogrønt er – udover at være rige på smag – sprængfyldte med mineraler, vitaminer og proteiner. Faktisk er de små vidundere op til 40 gange mere næringsrige end fuldvoksne planter. Vi høster om fredagen og gensår til høst fredagen efter. Smart, lækkert og meningsfuldt.

Genanvendelse

Vi bruger vores sunde fornuft, og genanvender ca. 300 kilo kaffegrums årligt til dyrkning af de østershatte, som vi har på menuen – det gør vi I samarbejde med fynske MicroGreens. Kaffegrumsresterne som er tilovers efter den økologiske, fairtrade mærkede kaffe, du drikker her i HUSET, bliver nemlig genanvendt. I stedet for at kassere de 300 kilo. kaffegrums årligt, genbruges det hos en lokal producent på Fyn, der blander restproduktet med halm, og dermed skaber optimale betingelser for vækst af svampe. Ud af 1 kg grums får vi køkkenet 2 kg svampe retur, som de kan bruge til at give smag af Umami – specielt i de retter, der ikke indeholder kød.

Østershatte dyrket i vores eget kaffegrums
Friskpresset juice af rest frugt og grønt (1)

Frugt og grønt går ikke til spilde

Vi har afskaffet appelsinjuice og eksotiske frugter i vores morgenbuffet. Appelsiner dyrkes i Middelhavsområdet og bliver kunstvandet grundet det tørre klima. Det betyder, at der forbruges ekstremt meget vand i produktionen og derfor har vi i stedet valgt at tilbyde most fra en lokal producent fra Fyn. Det er også muligt at presse sin helt egen juice med overskydende frugt og grønt i morgenmadsbuffeten.

Skip to navigation