En vandhane er ikke længere bare en vandhane

 

At vælge ny vandhane – eller armatur, som det så fint hedder, er ikke længere en helt simpel beslutning. Tidligere handlede valget mest af alt om, hvorvidt den skulle være i børstet stål eller skinnende krom. I dag skal man som forbruger også forholde sig til, hvilke funktioner hanen skal have. Flere af vandhanerne på markedet kan nemlig både lave kogende vand og iskoldt vand. Og vandet kan også hældes direkte i gryden på komfuret eller i glasset i børnehøjde.

 

Af Louise Lyngsø Kjærulff

 

Hvilken vandhane skal jeg vælge til køkkenet?

Der er rigtig meget at forholde sig til, når køkkenarmaturet skal skiftes. Derfor giver vi dig her et lille indblik i nogle af de mest populære funktioner, som mange vandhaner i dag er udstyret med.

 

Tænd for hanen, der hvor du skal bruge det

Hvad enten du skal skylle store gryder, fylde en vase ved siden af vasken eller vande planter – kan dette nu gøres med større bevægelsesfrihed end tidligere. Mange haner er efterhånden udstyret med en indvendig vandslange, som gør, at man kan trække vandet hen og tænde og slukke for det, der hvor det skal bruges.
Funktionen er mekanisk – og kræver derfor hverken strøm eller installation af ekstraudstyr.

 


hansgrohe Metris Select og Talis Select kan trækkes 50 cm ud. Foto: hansgrohe


Kogende vand direkte fra hanen

Quookeren er i bund og grund en “almindelig” vandhane, men som udover at give koldt og varmt vand – også kan give kogende vand til pastaen, kartoflerne, kaffen, sterilisering af sutteflasker, ja … you name it – direkte fra hanen. Heldigvis ikke bare med ét enkelt tryk. Du skal derimod bruge et “tryk-tryk-drej”, så hverken du eller børnene ”kommer til” at tænde for det kogende vand ved en fejltagelse.

 

Faktisk er risikoen for skoldning mindre med en Quooker end ved en almindelig elkedel. Vandet fra Quooken kommer nemlig ikke ud i en massiv stråle, men er blandet med luft, hvilket yderligere mindsker risikoen for skoldning, da man per refleks når at fjerne hånden, før en egentlig skoldning er mulig.

 

Quooker FLEX
Standby-forbruget på en Quooker er 45 øre pr. døgn. Foto: Quooker

 

Vil du ha’ et glas iskoldt vand – måske med bobler?

Måske har du dunke eller kander i køleskabet med koldt vand eller danskvand. Den hylde kan du fremover fylde op med noget andet, hvis du investerer i en GROHE Blue Home. Den sørger nemlig for øjeblikkelig koldt, frisk-filtrerert vand med eller uden brus – direkte fra hanen.

 

Så er du typen, der normalt ikke bryder dig om vandet fra hanen, så skulle du måske overveje at skifte plastikflaskerne ud med et nyt køkkenarmatur i stedet for nye plastikflasker?

 

Ps.: Behøver vi nævne, at du også undgår at slæbe flasker med hjem fra supermarkedet – og tilbage igen for at pantsætte dem.

 


GROHE Blue Home reducerer CO2-udledningen med hele 61 % sammenlignet med at købe flaskevand. Foto: GROHE

 

Niks pille – vandet tænder af sig selv

De berøringsfrie vandhaner findes på flere og flere toiletter hos både virksomheder og private, men vidste du, at du også kan få berøringsfrie armaturer til køkkenet?

 

Umiddelbart er der ikke nogen fornuftig grund til ikke at vælge et berøringsfrit køkkenarmatur. Det hjælper nemlig både med at spare på vandet og mindsker samtidig risikoen for at bakterier spreder sig.

 

Forestil dig fx, at du har stået og ordnet en rå kylling og er helt snasket til. Så tænder du hanen, vasker hænderne grundigt – for så at røre ved den beskidte ventil igen, når du skal lukke for vandet. Vi behøver vist ikke at sige mere?

 

Spar på det varme vand – uden at mærke forskel

Hvis dit køkkenarmatur kun har et greb, så vil du ofte tænde for vandet, mens det peger lige frem. Gør du det, åbner du for varmtvandsbeholderen – uden egentlig at skulle bruge det varme vand.

 

Med et såkaldt koldtvandsstarter-armatur vil vandet derimod kun tappe koldt vand, når du tænder det. Og da opvarmning af vand ofte står for omkring 33 % af husholdningens totale energiforbrug, vil du uden tvivl kunne spare nogle penge blot ved at udskifte armaturet i køkkenet (og på badeværelserne).

 

januar 17, 2017

Kobber er det nye krom

Kobber har længe været den helt store trend inden for boliginteriør – og nu kan...

januar 15, 2019

Gør din bolig bedre – for dig selv og miljøet

Vil du gerne gøre din bolig mere miljøvenlig – så får du her 4 måder, hvorpå du...

januar 30, 2017

Detaljen mange overser, når de skal renovere badeværelse

Når først beslutningen om et nyt badeværelse er taget, går planlægningsfasen i gang. Hvordan skal...