En vandhane er ikke længere bare en vandhane

 

At vælge ny vandhane – eller armatur, som det så fint hedder, er ikke længere en helt simpel beslutning. Tidligere handlede valget mest af alt om, hvorvidt den skulle være i børstet stål eller skinnende krom. I dag skal man som forbruger også forholde sig til, hvilke funktioner hanen skal have. Flere af vandhanerne på markedet kan nemlig både lave kogende vand, isvand og vand med brus. Og vandet kan også hældes direkte i gryden på komfuret eller i glasset i børnehøjde.

 

Af Louise Lyngsø Kjærulff

 

Hvilken vandhane skal jeg vælge til køkkenet?

Der er rigtig meget at forholde sig til, når køkkenarmaturet skal skiftes. Derfor giver vi dig her et lille indblik i nogle af de mest populære funktioner, som mange vandhaner i dag er udstyret med.

 

Tænd for hanen, der hvor du skal bruge det

Hvad enten du skal skylle store gryder, fylde en vase ved siden af vasken eller vande planter – kan dette nu gøres med større bevægelsesfrihed end tidligere. Mange haner er efterhånden udstyret med en indvendig vandslange, som gør, at man kan trække vandet hen og tænde og slukke for det, der hvor det skal bruges.
Funktionen er mekanisk – og kræver derfor hverken strøm eller installation af ekstraudstyr.

 


hansgrohe Metris Select og Talis Select kan trækkes 50 cm ud. Foto: hansgrohe

 

 

Koldt, kogende, kalkfrit eller med kulsyre?

Måske har du dunke eller kander i køleskabet med koldt vand og dåser med danskvand. Den hylde kan du fremover fylde op med noget andet, hvis du investerer i en Quooker.

 

Quookeren sørger nemlig for øjeblikkelig koldt vand på 1,5 grad – og danskvand med et enkelt tryk på hanen. Quookeren kan også give kogende vand til pastaen, kartoflerne eller sterilisering af sutteflasker direkte fra hanen – dog ikke med ét enkelt tryk. Her skal du bruge et “double-tap-tryk”, så hverken du eller børnene kan ”komme til” at tænde for det kogende vand ved en fejltagelse. Ligesom du heller ikke kan risikere at brænde dig, når du efterfølgende åbner for den almindelige hane.

 

Som et ekstra plus kan Quookeren også servere kalkfrit vand, som du kan hælde i kaffemaskinen og dermed undgå at skulle afkalke den i fremtiden.

 


Standby-forbruget på en Quooker er 45 øre pr. døgn. Foto: Quooker

 

Niks pille – vandet tænder af sig selv

De berøringsfrie vandhaner findes på flere og flere toiletter hos både virksomheder og private, men vidste du, at du også kan få berøringsfrie armaturer til køkkenet?

 

Umiddelbart er der ikke nogen fornuftig grund til ikke at vælge et berøringsfrit køkkenarmatur. Det hjælper nemlig både med at spare på vandet og mindsker samtidig risikoen for at bakterier spreder sig.

 

Forestil dig fx, at du har stået og ordnet en rå kylling og er helt snasket til. Så tænder du hanen, vasker hænderne grundigt – for så at røre ved den beskidte ventil igen, når du skal lukke for vandet. Vi behøver vist ikke at sige mere?

 

 


Det varme og kolde vand skal dig stadig justeres med hænderne. Foto: Oras

 

Spar på det varme vand – uden at mærke forskel

Hvis dit køkkenarmatur kun har et greb, så vil du ofte tænde for vandet, mens det peger lige frem. Gør du det, åbner du for varmtvandsbeholderen – uden egentlig at skulle bruge det varme vand.

 

Med et såkaldt koldtvandsstarter-armatur vil vandet derimod kun tappe koldt vand, når du tænder det. Og da opvarmning af vand ofte står for omkring 33 % af husholdningens totale energiforbrug, vil du uden tvivl kunne spare nogle penge blot ved at udskifte armaturet i køkkenet (og på badeværelserne).

januar 17, 2017

Kobber er det nye krom

Kobber har længe været den helt store trend inden for boliginteriør – og nu kan...

marts 15, 2017

Gør din bolig bedre – for dig selv og miljøet

Vil du gerne gøre din bolig mere miljøvenlig – så får du her 4 måder, hvorpå du...

januar 30, 2017

Detaljen mange overser, når de skal renovere badeværelse

Når først beslutningen om et nyt badeværelse er taget, går planlægningsfasen i gang. Hvordan skal...

HUSET MIDDELFART - COPYRIGHT 2016