10 maj, 2018

Værd at overveje, inden du køber nyt trægulv

Værd at overveje, inden du køber nyt trægulv

Af Louise Lyngsø Kjærulff

#1 Smalle brædder eller brede planker?

Et parketgulv bestående af smalle brædder giver et livligt, men også klassisk og tidløst udtryk. Mens store, brede planker skaber ro og indikerer eksklusivitet. Det generelle råd lyder: Brug smalle brædder i små rum såsom værelser og gangarealer. Mens de bredde planker egner sig flot til store rum – uden for mange møbler.

Smalle eller brede
Foto: Junckers

#2 Lys eller mørk træsort?

Lyse gulve er flotte og får rummet til at synes større og lysere – mens de mørke ofte giver rummet mere kant og personlighed. Mørke gulve suger dog lyset, så de er bedst til rum med store vinduespartier, og knapt så gode til små rum med kun lidt dagslys.
De lyse gulve skjuler bedste støv og hår fra husdyr, mens de mørke bedst skjuler øvrigt snavs.

Lys eller mørk
Foto: Junckers

#3 Slebet eller råt look?

Det klassiske valg er en overflade, hvor brædderne er slebet helt glatte. Mens det mere rå look, hvor træets årer træder frem, giver et karakteristisk og mere naturligt udseende. De slebne gulve er lettere at rengøre og holde ved lige – til gengæld kan de rå planker slibes, og gulvet kan blive som nyt igen.

Herudover er bør du forholde dig til, om du ønsker et roligt gulv med få knaster og åretegninger, eller et gulv med masser af liv i træets naturlige mønstre. Sidstnævnte egner sig bedst til store rum med god gulvplads.

Slebet eller råt
Foto: Junckers

#4 Budget eller kvalitet?

Som udgangspunkt bør du vælge et kvalitetsgulv, da de er mere hårdfør over for belastninger fra mennesker, husdyr og tunge møbler. På den lange bane kan den dyre løsning derfor vise sig at være den billigste, da gulvet holder i mange år. Omvendt kan det være fornuftigt at vælge et billigere gulv, hvis du overvejer at flytte elle bygge om inden for få år.

Budget eller kvalitet
Foto: Junckers

#5 Fagmand eller gør-det-selv-mand?

Lægning af trægulv er nemt at gå til, hvis du sørger for at forberede dig på, hvordan du bedst går til opgaven. Der findes en række gode råd og retningslinjer for, hvordan du opnår det bedste og mest professionelle resultat. Hvis gulvet skal lægges på strøer, bør du få en professionel gulvlægger til at gøre arbejdet.

Se fx Junckers korte instruktionsvideo

Gørdetselv eller fagmand
Foto: Junckers

Du kan se eksempler på trægulve – og bl.a. få en snak og flere gode råd af Martin fra Timbermann, når vi holder Søndag i HUSET Middelfart den 13. maj fra kl. 10-17.

Læs også ...

Få ny stil i boligen med anderledes nye flader

Få ny stil i boligen med anderledes nye flader

Foråret nærmer sig og i takt med, at lyset vender tilbage, øges trangen til, at der skal se noget nyt i boligen. Nye farver, nye materialer – ja, måske endda en helt ny stil. Men er det ikke nok for dig at skifte sofapuderne og tilføre lidt nye nips til hjemmet, så kommer her et par bud på, hvordan du skaber en helt ny stil ved at udskifte de indvendige flader i boligen.Af Louise Lyngsø KjærulffVægpaneler – klik, klik, klik, done! Vægpaneler er den nye og nemme måde at udskifte væggenes udseende i fx køkken eller på badeværelset. Det kan sammenlignes med det såkaldte klik-gulv, for i stedet for, at du skal sætte hver enkelt flise op, så leveres eksempelvis vægpanelerne Fibo fra A. Rindom i målene 60 x 240, hvilket gør dem nemme at tilpasse og montere.Som en lille ekstra gevinst, er Fibo vægpaneler desuden godkendt efter Byggebranchens Vådrumsnorm, hvilket betyder, at der ikke skal bruges tid på at arbejde med fx vådrumsmembran, når de opsættes.Vægpanelerne findes i over 700 designs og forskellige typer af overflader og med flisevarianter helt ned til mosaikstørrelse. Der skulle derfor være rig mulighed for at finde et design, der matcher din nye boligstil.Trælofter (og vægge) helt fri for laster og knaster Måske har du tidligere oplevet hvide trælofter, som pludselig ikke var helt så hvide pga. gule pletter de steder, hvor der er knaster i træet?Det kan nu undgås. Huntonit panellofter fra A. Rindom har gennemgået en speciel proces, hvor træet først skilles ad til fibre – og derefter samles igen under et højt tryk. Det kunne lyde som noget, der ikke minder om træ efter forarbejdningen, men produktansvarlig Per Nielsen fra A. Rindom fortæller, at forarbejdningen er naturlig, da ”limen”, der binder træet sammen er stoffet lignin, der findes naturligt i træet.Panelerne har desuden samme udseende, som almindelige 5 tommers profilbrædder – blot uden en eneste knast.Ps.: Og så har Huntonit-panelerne opnået Dansk Indeklima-mærkning i den bedste klasse hos Teknologisk Institut og anbefaling fra NAF (Norges Astma og Allergiforbund).
Læs mere
15 februar, 2018
Hvilken belægning skal jeg vælge?

Hvilken belægning skal jeg vælge?

Beslutningen om at lægge nye fliser på terrassen eller i indkørslen er blot den første. Dernæst er der en række beslutninger, der skal tages op til overvejelse. For fliser er ikke bare fliser – og det endelige valg har ikke kun betydning for udseendet, men også for bl.a. vedligeholdelsen, holdbarhed og ukrudtets mulighed for at finde vej.Af Louise Lyngsø KjærulffHvis du planlægger at lægge ny terrasse eller indkørsel i år, kan du med fordel besøge en flise- eller byggeudstilling og se de forskellige muligheder, der findes inden for flisedesign og samtidig rådføre dig med fliseeksperter.Her får du en række overordnede råd – og måske lidt mere at tænke over.1. Terrasse eller indkørsel? Skal fliserne lægges i indkørslen eller et andet sted med risiko for stor belastning, bør fliserne minimum have en tykkelse på 6 cm. Ellers er sandsynligheden for, at de flækker væsentligt til stede. Sørg desuden altid for at underlaget er i orden. Skal fliserne blot lægges som terrasse, er der ikke de store krav til selve flisen.[caption id="attachment_2854" align="alignnone" width="600"] Foto: IBF[/caption]  2. Store eller små fliser? Jo større fliser, jo færre fuger – jo mindre ukrudt. Store fliser er dermed et godt valg, hvis du ønsker minimal vedligeholdelse og et moderne og minimalistisk look. Til gengæld har store fliser også større risiko for at knække eller vippe. Små fliser giver dig bedre mulighed for at skabe en terrasse med personlig karakter i form af forskellige belægningsmønstre.Den generelt anbefalede størrelse af fliser er omkring 30x30.  3. Natursten eller beton? Natursten er smukke – og de bliver ikke grimmere med årene. Samtidig er de yderst holdbare over for vind og vejr. Til gengæld er de dyrere og ofte mere besværlige at lægge end fx betonfliser. Udover den økonomiske fordel ved at vælge beton, giver de rig mulighed for at matche huset og skabe forskellige mønstre. De fås nemlig i mange former, farver og størrelser.Herudover er betonfliser nemmere at rydde for sne end naturfliser. Så skal belægningen lægges i indkørslen, anbefales det, at du vælger beton.[caption id="attachment_2853" align="alignnone" width="600"] Foto: Lithos Natursten[/caption]4. Lyse eller mørke fliser? I dag vælger mange nybyggere at anlægge en terrasse i mørke farver. Den mørke belægning giver et eksklusivt look, men til gengæld skal du være opmærksom på, at når solen har bagt på terrassen nogle timer, bliver den så varm, at bare tæer ikke er en mulighed. Lyse belægninger bliver knapt så varme, til gengæld er de ofte mere følsomme over for skidt og snavs.[caption id="attachment_2855" align="alignnone" width="600"] Foto: IBF[/caption]
Læs mere
17 maj, 2018
Tyverisikring af hjemmet – endda med åbne døre og vinduer

Tyverisikring af hjemmet – endda med åbne døre og vinduer

Sikkerhedsgardin SafeRoller sikrer dit hjem mod ubudne gæster, og så kan du endda have vinduer og døre stående åbne imens, uden der sker noget ved det.Af Louise Lyngsø KjærulffDu kender sikkert SafeRollers fra gadebilledet, men de findes også i udgaver tilpasset private hjem. Sikkerheden er den samme, men designet er skabt, så det kan integreres i hjemmet på en naturlig måde. For selvom de fleste af os gerne vil sikre vores ejendele, er vi selvfølgelig ikke interesseret i, at huset ligner en aflukket butik (i hvert fald ikke, mens vi er hjemme).Luft ud, mens du er væk SafeRollere er meget stærkere end vinduer og døre og sikrer derfor boligen på en særdeles effektiv måde. Det betyder også, at du med SafeRollers rullet helt ned kan lade vinduer og døre stå åbne. Derved sikres et behageligt indeklima, og dit hjem er samtidig sikret mod ubudne gæster.Sikkerhedsgardinerne har små perforeringer, der tillader lys og luft at trænge igennem, og samtidig skærmer det for direkte sol.Sikring og solafskærmning i ét SafeRoller Combi består af et sikkerhedsgardin af smalle alu-lameller kombineret med tekstil-rullegardin. Med denne løsning opnår du et blødere og mere hjemligt look. Rullegardinet kan betjenes individuelt, og kan køres op og ned uafhængigt af sikkerhedsgardinet. Til daglig kan du derfor med fordel bruge gardinet som et helt almindeligt rullegardin.Betjening foregår via fjernbetjening, vægkontakt eller Iphone ved hjælp af Centero Mobilstyring fra Elero.Du får indbrudssikring og solafskærmning først og fremmest, og vælger du perforerede lameller, får du desuden flere muligheder for at regulere lysindfald og udluftning - og dermed sikre et optimeret indeklima.Oplev SafeRoller i HUSET Middelfart Alux har bygget en model med et vinduesparti, hvor SafeRoller Combi er installeret med kontakt og fjernbetjening. På den måde får du selv mulighed for at trykke på knapperne og opleve gardinet samt dets sikkerhed og funktioner.På Alux' hjemmeside kan du læse meget mere om Sikkerhedsgardinet SafeRoller - og vil du se og afprøve løsningerne, så kig forbi udstillingen her i HUSET Middelfart.Vi har åbent hver dag fra 10-17.
Læs mere
1 maj, 2017