22 november, 2017

TJEKLISTE: Gør dit hus vinterklar – fra sokkel til skorsten

TJEKLISTE: Gør dit hus vinterklar – fra sokkel til skorsten

Inden længe banker Kong Vinter på døren, og er dit hus ikke forberedt på hans besøg, så risikerer du, at det bliver et dyrt visit. Derfor får du her en tjekliste over, hvad du bør kigge efter, når du vurderer, om din bolig er klar til en tid med masser af regn, sne, blæst og kulde. Når først vinteren er ankommet, er det nemlig langt mere besværligt at udføre den udvendige vedligeholdelse.

Af Louise Lyngsø Kjærulff

Facade og murværk

Selv mindre revner og sprækker i facaden gør, at fugt kan trænge ind i murværket og gøre skade, når det bliver koldt.

Sådan tjekker du, om din facade er vinterklar:

 • Tag et grundigt kig efter revner og sprækker.
 • Bank forsigtigt på facaden med en lille hammer. Hvis murstenene slår revner eller puds og maling skaller af, er det tid til en facadeopfriskning.
 • Lyt også efter hule lyde fra væggen, da dette kan være er ensbetydende med, at muren ikke er ordentligt isoleret.

Tag og tagrender

Et utæt tag eller en tilstoppet tagrende kan medføre store og omkostningsfulde skader. Du bør derfor altid gennemgå tagets og tagrendens tilstand, inden vinteren melder sin ankomst.

Sådan tjekker du, om dit tag og tagrende er vinterklar:

 • Hop en tur på taget – og tjek, at der ikke er defekte eller revnede tagsten.
 • Sørg samtidig for, at rygningsstenene sidder ordentligt fast
 • Rens tagrenderne for blade, mos og lign.
 • Undersøg taget indefra, og tjek at isoleringen er intakt og placeret, som den skal.

 

Døre og vinduer

Døre og vinduer skal være helt tætte, ellers risikerer du at få en unødig lav stuetemperatur og høj varmeregning.


Sådan tjekker du, om dine døre og vinduer er vinterklare:

 • Undersøg, at alle udvendige døre og vinduer kan lukkes helt
 • Kig efter om de indvendige bløde isoleringslister er intakte og på plads
 • Sæt et stykke papir fast i vinduet - og se, om du kan trække papiret ud, uden at åbne vinduet?
  Kan du det, bør vinduet tætnes eller udskiftes. Husk, at tjekke alle fire sider af vinduet.
 • Tjek karmen for råd og andre skader.

Skorsten

Skorstenes funktion og placering gør, at den ofte er udsat for skader, når vinteren sætter ind med masser af kulde og blæst – og skorstensskader kan i værste fald medfører store skader på resten af huset.

Sådan tjekker du, om din skorsten er vinterklar:

 • Kig efter revner samt løse og manglende fuger.
 • Sikr dig, at hele skorstenen og især toppen sidder ordentligt fast.
 • Sørg for, at skorstenen er renset og har fået et eftersyn af en autoriseret skorstensfejer i år.

Træværk

Mange vælger at vedligeholde træværket om foråret, men du kan sagtens pleje dit træværk i efteråret, så længe du vælger at gøre det en dag uden regn, og når morgenduggen er forsvundet.

Sådan tjekker du, om dit træværk er vinterklar:

 • Undersøg, om brædderne sidder fast, som de skal.
 • Er træet tørt eller slidt, kan du med fordel give det en omgang maling eller træbeskyttelse.

Læs også ...

Få gratis energirådgivning søndag den 5. november

Få gratis energirådgivning søndag den 5. november

KIG FORBI TIL SØNDAG I HUSET MIDDELFART  5. november fra 10-17 Selv små energiforbedringer kan give stor værdi - både økonomisk og komfortmæssigt. Men det kan synes uoverskueligt og svært at finde ud af, hvordan og hvor man skal sætte ind og energioptimere. Derfor tilbyder Bedre Bad -Bedre Energi gratis energirådgivning fra deres certificerede energivejledere på deres stand i HUSET Middelfart søndag den 5. november 2017 kl. 10-14. - Opleve over 150 stande med med alt til ombygning, udbygning og nybyggeri - Få 15-minutters uvildig byggerådgiving til dit byggeprojekt (Book tid) - Få rådgivning, indretningsforslag og 3D-tegning til dit nye badeværelse (Book tid) - Få gratis energirådgivning fra kl. 10-14 Læs mere om Søndag i HUSET BRUNCH OG ENERGIRÅDGIVNING Hver måned sætter vi fokus på et bestemt byggeprojekt - og tilbyder i den forbindelse på en lækker brunch. I november er temaet: ENERGI kl. 10.00 og kl. 11.30 Kort indlæg om energioptimering af din bolig Hør, hvordan du og din bolig nemt og bedst får bedre komfort og energiøkonomi ved Bedre Bad - Bedre Energis stand i den indendørs byggeudstilling. kl. 10.00-13.00 HUSETs Brunchbuffet Gør søndagen og besøget i HUSET Middelfart lidt bedre med både æg, bacon, krydrede pølser, lækre oste, pålæg, pandekager, hjemmebagt brød, økologisk yoghurt med crunch, frugt samt juice og forskellige typer af kaffe og te – og meget mere. Pris: 149,- per pers. Halv pris for børn op til 12 år.  
Læs mere
13 oktober, 2017
Mindre investeringer kan sagtens give en stor effekt

Mindre investeringer kan sagtens give en stor effekt

Hvor mange lamper har du udendørs? Kan du svare prompte, så har du sikkert for få. Og du er langt fra den eneste. Mange danske husejerehar mindre end en håndfuld lamper udendørs - og dem, de har, er ofte mere eller mindretilfældigt valgt. De fleste ved efterhånden, hvor vigtig indendørs belysningen er. De færreste ved til gengæld, at udendørs belysningen også har stor betydning- både funktionel og æstetisk. Samtidig skal der ofte hyres en autoriseret elektriker, når den udendørs belysning skal installeres, hvilket formentlig også har betydning for mængden af elektrisk lys i de danske haver. Vi har da lys i haven ... Ja, mange haveejere oplyser til gengæld haven med lanterner, stearinlys, solcellelamper og fakler - hvilket da også er rigtig fint og hyggeligt. Men der er alligevel steder udendørs, som børbelyses med elektrisk lys. For eksempel lyser solcellelamper sjældent nok til at kunne lyse op ved hoveddøren, når nøglehullet skal findes i mørke. Lige som en indkørsel med fakler ser hyggeligt ud, når der kommer gæster, men ikke rigtig fungerer, når du selv vender hjem en sen aften. Og levende lys påterrassen skaber masser af stemning, men desværre ikke nok lys til, at I kan spille brætspil eller læse en god bog udenfor i de ellers så lyse sommeraftner. Optimalt set bør du have udendørs belysning følgende steder: Ved hoveddørenI indkørslen og ved carporten/garagenI og uden for skuret/værkstedetI haven - fx i bede, der bør ses (også i mørke)På terrassen og i forbindelse med et eventuelt udekøkkenI forbindelse med havebassin, pool og andre vandanlæg Sådan fuldender du dit hus og din have Indendørs matcher dine lamper sikkert din boligstil. Men matcher din udendørs belysning også dit hus? Valget aflamper har stor betydning for, hvordan dit hus tager sig ud - og kan give en storeffekt både dekorativt og praktisk. Udendørslamper giver nemlig ikke kun lys, men underbygger også husets stil -ellerfornyer stilen og skaber stemning. Vi har udvalgt lidt inspirationsbilleder til dig fra vores udstiller her i HUSET Middelfart: Klassiske Lamper. <BR>
Læs mere
1 juli, 2020
Privat: Mangler du også cirka 25 cm?

Privat: Mangler du også cirka 25 cm?

Er svaret ja, så bor du formentligi en ældre bolig med garage. Tidligere var bilerne nemlig smallere – og det var garageportene dermed også. Mange vælger derfor at udvide porten med ca. 25 cm, så de nye bredere biler kan parkeres, uden at du skal holde tungen lige i munden. Af Louise Lyngsø Kjærulff Garager er uden tvivl kommet igen – og blive ligeså populære som i 70’erne. Forskellen fra den gang er dog, at de er blevet både større, mere tekniske og ofte fungerer som andet end opbevaring af det firhjulede familiemedlem. Mange nybyggerier opføres i dag med ikke bare én, men også gerne med både to og tre brede garager. Garagen, der er isoleret bruges nemlig flittigt til både gildesal, værksted, cykelskur, motionsrum og viktualie- og depotrum. En del af husets udtryk Det er dog ikke kun indretningen af garagerummet, der er i fokus hos forbrugerne. Også garagens udseende har stor betydning – og bliver mere og mere individuel. ”Vi oplever, at flere og flere efterspørger personlige kvalitetsporte, som understøtter boligens udseende eller tilfører et mere moderne look”, siger Gitte Tindbæk Larsen, der er produktchef ved NASSAU, og fortsætter: ”Derfor har vi heller ingen standardporte hos NASSAU, men designer dem fuldstændig efter kundens ønsker i forhold til både størrelse, farve og overfladestruktur.” Øget sikkerhed og service Sikkerheden er et andet fokusområde, når det handler om garageporte. Skrækscenarier om at porten lukker ned over ting eller personer eller fingre, der kommer i glemme er fortid med nutidens porte. ”Vores porte er udstyret med en fingerklemsikring, som umuliggør fastklemning af fingre eller genstande i mellem portens sektioner. Og som en ekstra sikkerhed kan der på el-betjente porte monteres sikkerhedsfotoceller, som automatisk stopper porten, hvis forhindringer skulle komme vejen under lukning,” forsikrer Gitte Tindbæk. Også når det kommer til sikkerhed i forhold til indbrud er nutidens porte lige så hårdfør som industriporte og høj indbrudssikring. Ved NASSAU kan man herudover tilkøbe en mini-håndsender, som ikke blot kan åbne og lukke op til tre porte med et enkelt klik, men også give dig en indikation på portens position på et hvilket som helst givent tidspunkt. Nu kan du nemmere bygge ny garage De praktiske fordele ved en garage, såsom ingen afisning af bilen og muligheden for at gå tørskoet ind i huset, er ikke de eneste fordele en ny garage eller udskiftning af garageporten medfører. Fra 1. juni 2017 bliver det nemmere at bygge ny garage, da du ikke længere behøver at anmelde småbyggerier mellem 35-50 kvmtil Kommunen. De skal dog selvfølgelig stadig overholde de gældende love og regler. Kig forbi HUSET Middelfart og få masser af inspiration og gode råd, inden du bygger garage eller køber ny garageport. NASSAUs elektriske porte fåsfra7.995 kr. Se alle vores udstillereaf garageløsninger og-porte samt carporte
Læs mere
17 maj, 2017