26 september, 2017

Sådan får du mere lys og bedre luft i din bolig

Sådan får du mere lys og bedre luft i din bolig

I vinterhalvåret er solen en sjælden gæst, hvilket kan have indflydelse på både humøret og helbredet. Vores hjerne og krop påvirkes nemlig af lys og mørke, og det er derfor ikke så mærkeligt, hvis dit energiniveau er lavere i de mørke måneder. Du kan dog forholdsvis nemt få mere lys (og luft) ind i din bolig med nye vinduer. Specielt ovenlysvinduer vil gøre en forskel.

Af Louise Lyngsø Kjærulff

Siden solhverv er dagen allerede aftaget med mere end 5,5 time, og det vender desværre først for alvor engang i det tidlige forår. Og selvom vi kan tænde nok så mange lys – elektriske og levende, så har de ikke samme positive effekt som solens stråler. Der er derfor god grund til at få så meget dagslys ind i din bolig som muligt.

”Vi har en tendens til at bygge med store vinduesarealer i husets facade, og glemme at tænke på fordelingen af dagslyset i bygningen, hvilket betyder, at solen og lyset ofte har svært ved at trænge ind i hele huset. De seneste år er ovenlysvinduer blevet et populært supplement, da de fører en masse dagslys ind i boligen – og fås i mange forskellige varianter til både skrå og flade tage”, fortæller Pia Thomsen, der er produktchef og teknisk rådgiver ved VELUX Danmark.

Ovenlys øger mere end livskvaliteten

At installere et eller flere ovenlysvinduer har ikke kun positiv indvirkning på din livskvalitet, men også ofte på værdien af din bolig. En undersøgelse foretaget af Boligsiden.dk tilbage i 2015 viste, at udbudsprisen på en bolig med ovenlys lå hele 32 procent højere end gennemsnittet af alle udbudte boliger.

”Vi oplever, at mange boligejere i dag værdsætter et gode dagslysforhold og godt indeklima,” siger Pia Thomsen og fortsætter: ”Ovenlysvinduer lukker dobbelt så meget lys ind i boligen som et traditionelt vindue gør og skaber samtidig et arkitektonisk smukt rum, med en god fordeling af dagslyset.”

Ovenlysvinduer er desuden en god dagslys løsning i de rum eller dele af boligen, hvor der ikke er facade vinduer, såsom gangarealer og badeværelser.

I det nye år lanceres et helt nyt, intelligent styresystem til elektriske vinduer, VELUX Active, som er et tilkøb til eksisterende INTEGRA® vinduer. Systemet består af tre sensorer, der måler luftfugtighed, CO2 indhold i luften og temperatur. Data sammenholdes med den aktuelle vejrudsigt, og systemet vil kunne sikre et optimalt indeklima, helt automatisk.

Få ekstra værdi for pengene

Fra 2018 kan du som udgangspunkt ikke længere gøre brug af håndværkerfradraget, når du skal have udskiftet eller installeret ovenlysvinduer eller andre håndværksmæssige opgaver derhjemme. Der kan derfor være god grund til at få installeret eller udskiftet vinduerne allerede nu, hvis du går med overvejelse om dette.

Der er dog også andre fordele ved at få installeret et nyt ovenlysvindue inden de kolde måneder for alvor indfinder sig i Danmark.

”Vi anbefaler, at man får udskiftet sine ovenlysvinduer, hvis de er mere end 20 år gamle af to årsager: For det første mister ruden sin isoleringsevne over tid, hvilket i princippet ikke kan ses på selve ruden, men mærkes i form af øget kuldenedfald fra vinduet, og for det andet kan det være svært at skaffe reservedele til at reparere vinduer der er mere end 25 år gamle,” siger Pia Thomsen.

”Til og med 31. oktober 2017 giver vi desuden 1.000 kr. rabat på køb af elektriske VELUX vippevinduer,” fortæller Pia Thomsen afsluttende. Læs mere om kampagnen på VELUX Danmarks hjemmeside.

Vil du se, hvad et ovenlysvindue kan gøre for dit rum?

På VELUX Danmarks hjemmeside, kan du se, hvad et ovenlysvindue kan gøre for dit rum med programmet Daylight Visualizer, som kan downloades gratis.

Læs også ...

Få gratis energirådgivning søndag den 5. november

Få gratis energirådgivning søndag den 5. november

KIG FORBI TIL SØNDAG I HUSET MIDDELFART  5. november fra 10-17 Selv små energiforbedringer kan give stor værdi - både økonomisk og komfortmæssigt. Men det kan synes uoverskueligt og svært at finde ud af, hvordan og hvor man skal sætte ind og energioptimere. Derfor tilbyder Bedre Bad -Bedre Energi gratis energirådgivning fra deres certificerede energivejledere på deres stand i HUSET Middelfart søndag den 5. november 2017 kl. 10-14. - Opleve over 150 stande med med alt til ombygning, udbygning og nybyggeri - Få 15-minutters uvildig byggerådgiving til dit byggeprojekt (Book tid) - Få rådgivning, indretningsforslag og 3D-tegning til dit nye badeværelse (Book tid) - Få gratis energirådgivning fra kl. 10-14 Læs mere om Søndag i HUSET BRUNCH OG ENERGIRÅDGIVNING Hver måned sætter vi fokus på et bestemt byggeprojekt - og tilbyder i den forbindelse på en lækker brunch. I november er temaet: ENERGI kl. 10.00 og kl. 11.30 Kort indlæg om energioptimering af din bolig Hør, hvordan du og din bolig nemt og bedst får bedre komfort og energiøkonomi ved Bedre Bad - Bedre Energis stand i den indendørs byggeudstilling. kl. 10.00-13.00 HUSETs Brunchbuffet Gør søndagen og besøget i HUSET Middelfart lidt bedre med både æg, bacon, krydrede pølser, lækre oste, pålæg, pandekager, hjemmebagt brød, økologisk yoghurt med crunch, frugt samt juice og forskellige typer af kaffe og te – og meget mere. Pris: 149,- per pers. Halv pris for børn op til 12 år.  
Læs mere
13 oktober, 2017
TJEKLISTE: Gør dit hus vinterklar – fra sokkel til skorsten

TJEKLISTE: Gør dit hus vinterklar – fra sokkel til skorsten

Inden længe banker Kong Vinter på døren, og er dit hus ikke forberedt på hans besøg, så risikerer du, at det bliver et dyrt visit. Derfor får du her en tjekliste over, hvad du bør kigge efter, når du vurderer, om din bolig er klar til en tid med masser af regn, sne, blæst og kulde. Når først vinteren er ankommet, er det nemlig langt mere besværligt at udføre den udvendige vedligeholdelse. Af Louise Lyngsø Kjærulff Facade og murværk Selv mindre revner og sprækker i facaden gør, at fugt kan trænge ind i murværket og gøre skade, når det bliver koldt. Sådan tjekker du, om din facade er vinterklar: Tag et grundigt kig efter revner og sprækker. Bank forsigtigt på facaden med en lille hammer. Hvis murstenene slår revner eller puds og maling skaller af, er det tid til en facadeopfriskning. Lyt også efter hule lyde fra væggen, da dette kan være er ensbetydende med, at muren ikke er ordentligt isoleret. Tag og tagrender Et utæt tag eller en tilstoppet tagrende kan medføre store og omkostningsfulde skader. Du bør derfor altid gennemgå tagets og tagrendens tilstand, inden vinteren melder sin ankomst. Sådan tjekker du, om dit tag og tagrende er vinterklar: Hop en tur på taget – og tjek, at der ikke er defekte eller revnede tagsten. Sørg samtidig for, at rygningsstenene sidder ordentligt fast Rens tagrenderne for blade, mos og lign. Undersøg taget indefra, og tjek at isoleringen er intakt og placeret, som den skal.   Døre og vinduer Døre og vinduer skal være helt tætte, ellers risikerer du at få en unødig lav stuetemperatur og høj varmeregning. Sådan tjekker du, om dine døre og vinduer er vinterklare: Undersøg, at alle udvendige døre og vinduer kan lukkes helt Kig efter om de indvendige bløde isoleringslister er intakte og på plads Sæt et stykke papir fast i vinduet - og se, om du kan trække papiret ud, uden at åbne vinduet? Kan du det, bør vinduet tætnes eller udskiftes. Husk, at tjekke alle fire sider af vinduet. Tjek karmen for råd og andre skader. Skorsten Skorstenes funktion og placering gør, at den ofte er udsat for skader, når vinteren sætter ind med masser af kulde og blæst – og skorstensskader kan i værste fald medfører store skader på resten af huset. Sådan tjekker du, om din skorsten er vinterklar: Kig efter revner samt løse og manglende fuger. Sikr dig, at hele skorstenen og især toppen sidder ordentligt fast. Sørg for, at skorstenen er renset og har fået et eftersyn af en autoriseret skorstensfejer i år. Træværk Mange vælger at vedligeholde træværket om foråret, men du kan sagtens pleje dit træværk i efteråret, så længe du vælger at gøre det en dag uden regn, og når morgenduggen er forsvundet. Sådan tjekker du, om dit træværk er vinterklar: Undersøg, om brædderne sidder fast, som de skal. Er træet tørt eller slidt, kan du med fordel give det en omgang maling eller træbeskyttelse.
Læs mere
22 november, 2017
Mindre investeringer kan sagtens give en stor effekt

Mindre investeringer kan sagtens give en stor effekt

Hvor mange lamper har du udendørs? Kan du svare prompte, så har du sikkert for få. Og du er langt fra den eneste. Mange danske husejerehar mindre end en håndfuld lamper udendørs - og dem, de har, er ofte mere eller mindretilfældigt valgt. De fleste ved efterhånden, hvor vigtig indendørs belysningen er. De færreste ved til gengæld, at udendørs belysningen også har stor betydning- både funktionel og æstetisk. Samtidig skal der ofte hyres en autoriseret elektriker, når den udendørs belysning skal installeres, hvilket formentlig også har betydning for mængden af elektrisk lys i de danske haver. Vi har da lys i haven ... Ja, mange haveejere oplyser til gengæld haven med lanterner, stearinlys, solcellelamper og fakler - hvilket da også er rigtig fint og hyggeligt. Men der er alligevel steder udendørs, som børbelyses med elektrisk lys. For eksempel lyser solcellelamper sjældent nok til at kunne lyse op ved hoveddøren, når nøglehullet skal findes i mørke. Lige som en indkørsel med fakler ser hyggeligt ud, når der kommer gæster, men ikke rigtig fungerer, når du selv vender hjem en sen aften. Og levende lys påterrassen skaber masser af stemning, men desværre ikke nok lys til, at I kan spille brætspil eller læse en god bog udenfor i de ellers så lyse sommeraftner. Optimalt set bør du have udendørs belysning følgende steder: Ved hoveddørenI indkørslen og ved carporten/garagenI og uden for skuret/værkstedetI haven - fx i bede, der bør ses (også i mørke)På terrassen og i forbindelse med et eventuelt udekøkkenI forbindelse med havebassin, pool og andre vandanlæg Sådan fuldender du dit hus og din have Indendørs matcher dine lamper sikkert din boligstil. Men matcher din udendørs belysning også dit hus? Valget aflamper har stor betydning for, hvordan dit hus tager sig ud - og kan give en storeffekt både dekorativt og praktisk. Udendørslamper giver nemlig ikke kun lys, men underbygger også husets stil -ellerfornyer stilen og skaber stemning. Vi har udvalgt lidt inspirationsbilleder til dig fra vores udstiller her i HUSET Middelfart: Klassiske Lamper. <BR>
Læs mere
1 juli, 2020