22 marts, 2021

Sådan får du et godt indeklima på hjemmekontoret

Af Haymate
Sådan får du et godt indeklima på hjemmekontoret

Covid-19 har ramt os alle hårdt, hvilket har medført, at mange af os skal arbejde hjemmefra. Vi kan ikke møde fysisk op på arbejde, og er derfor nødsaget til også at skulle benytte vores hjem som arbejdsplads. Når vi rykker fra vores kontorplads på arbejdet til hjemmekontoret, vil miljøet automatisk være forandret. Vi har derfor lavet en guide med nogle gode tips og tricks til, hvordan du kan opretholde et godt og sundt indeklima på hjemmekontoret. Et godt indeklima er nemlig en vigtig faktor for vores hverdag og sundhed. Artiklen er skrevet i samarbejde med Progamer, som ønsker dig, der arbejder hjemmefra rigtig god arbejdslyst.

Adskil dit kontor fra resterende rum

Hjemmet er ikke på samme måde, som kontorpladsen, skræddersyet til en lang arbejdsdag. Derfor har du måske oplevet at skulle være omstillingsparat, og vænne dig til at bruge adskillige timer foran en skærm - derhjemme. Det er derfor vigtigt at sørge for at få skabt daglige faste rutiner, som kan optimere indeklimaet.

Et godt råd, såfremt det er muligt, er at lave en klar opdeling af kontoret fra de resterende rum, hvor der eksempelvis bliver lavet mad, set fjernsyn eller andet. På den måde undgår du støj og unødvendige forstyrrelser, men du får også mulighed for at få bedre kontrol over dit indeklima. Rum hvor flere mennesker er samlet på en gang, kræver mere udluftning – ligesom det i køkkenet, hvor der bliver lavet mad, er svært at styre luftfugtigheden. Bor du i en lille lejlighed eller har du ikke mulighed for, at dedikere et helt rum til kontorplads, kan du alligevel forsøge at skærme et hjørne eller dit skrivebord af, så din arbejdsplads ikke bliver i køkkenet.

Frisk luft

Forstyrrelser og dårlig luftfugtighed i rummet kan føre til hovedpine og koncentrationsbesvær, og være et tegn på et usundt indeklima. For at opretholde et sundt indeklima, råder vi derfor til regelmæssig udluftning. Med regelmæssig udluftning mener vi, at der i løbet af dagen, skal åbnes op for vinduer eller døre, så der er mulighed for at få udskiftet luften i lokalet. Fem minutters udluftning hver anden time kan gøre en stor forskel for din fysiske trivsel på kontoret. Har du møder hele dagen, og arbejder i otte skemalagte timer, kan du fordelagtigt benytte dine pauser til at få fornyet luft i rummet. Er din arbejdsdag mindre struktureret og fri, kan du være kreativ ved eksempelvis at sætte en alarm på telefonen hver anden time - eller oprette en påmindelse på computeren. På den måde kan du skabe en god og fast rutine, som vil gavne det fysiske klima på hjemmekontoret.

Dagslys og udsyn

Et godt indeklima betyder ligeledes, at der skal være den rette belysning. Har du mulighed for at indrette dit hjemmekontor, så der er et godt og naturligt lysindfald, kan du undgå træthed. Et lyst rum med mulighed for at se ud af vinduet er nemlig mere motiverende end et mørkt kælderrum uden dagslys. Dit indeklima og trivsel vil derfor forbedres, hvis du har mulighed for, at skabe et lyst og indbydende rum.

Derfor anbefaler vi, at du udvælger et rum der har et eller flere af punkterne nedenfor:

  • Vinduer med naturligt lysindfald
  • Terrasse-, have- eller altandør med ruder i glas
  • Mulighed for udsyn til dagslys

Arbejder du i en kælder eller andet rum med begrænset mulighed for naturligt lysindfald, må du sørge for god belysning ved hjælp af lamper, så du undgår den manglende koncentration og træthed. Her kan du med fordel sørge for, at tage pauser i løbet af dagen, så du kan komme ud i dagslyset.

Rent og ordentligt rum

Har du normalt adgang til et fast kontor på din arbejdsplads, er du højst sandsynligt også vant til, at arbejdspladsen sørger for, at rengøringsfolk eller andet personale både holder dit kontor og arbejdspladsen ren. Så selvom du er rykket hjem i private rammer, og derfor selv skal sørge for rengøringen og hygiejnen, kræver et godt indeklima altså, at du holder hjemmekontoret hygiejnisk og rent. På den måde undgår du at blive irriteret af støv og snavs. Et godt råd til at holde hjemmekontoret rent og ordentligt er, at begrænse rodet så meget som muligt. Sidder du ved et rent og ordentligt skrivebord, og sørger du for kun at anbringe de vigtigste ting på bordet, kan du undgå støv, men også sørge for, at du ikke roder mere end højest nødvendigt. For at opretholde et godt indeklima, kan det derfor anbefales, at du regelmæssigt støvsuger rummet, støver skrivebordet af og tørrer overflader af med en klud.

For at undgå uhensigtsmæssigt rod, råder vi dig til kun at have de vigtigste papirer og redskaber liggende på bordet. Dette betyder, at du så vidt muligt pakker unødvendigt tilbehør væk i skuffer, æsker eller skabe – på den måde bidrager du til et sundt indeklima, der samtidig giver dig ro i sindet.

Læs også ...

COVID19 <BR data-lazy-src=

COVID19
Retningslinjer i byggeudstillingen

Retningslinjer og restriktioner i byggeudstillingen: Vores store byggeudstilling (inde og ude) er åben for besøgende alle dage fra kl. 10-17. Der stilles INGEN krav om negativ test eller coronapas, når du besøger vores byggeudstilling. Dog er mundbind et krav fra og med den 10/12-21 kl. 16. Vigtigste retningslinjer: Vi opfordrer til at holde god afstand og vaske eller afspritte dine hænder hyppigt Vi appellerer til at følge retningslinjerne og udvise hensyn over for andre Besøg ikke HUSET Middelfart, hvis du er syg eller udviser symptomer på coronavirus Sådan passer vi på dig og vores medarbejdere: Håndsprit ved indgangen samt andre relevante steder Opfordringer til at holde god afstand (10 m2 pr. pers.) Information vedr. COVID-19 forholdsregler Ensretning i udstillingen (pile i gulvet) Grundig rengøring og udluftning i udstillingen Medarbejdere med tegn på sygdom møder ikke på arbejde Samtlige medarbejdere har efter gennemført Safe to visit kursusforløb. Vi tilpasser løbende vores håndtering og hensyn til vores gæster. Informationen her på siden vil i takt hermed blive opdateret. Vi glæder os til at byde dig velkommen til et trygt besøg i HUSET Middelfart. Har du spørgsmål til vores håndtering af COVID-19 situationen, så giv os endelig et kald på 70 12 36 00.
Læs mere
11 november, 2021
3 tips til forårsrengøringen

3 tips til forårsrengøringen

Nu er det blevet forår, og det betyder for mange også, at det er blevet tid til den store forårsrengøring. Derfor har vi fundet de bedste rengøringstips til dig på idényt.dk, så du i stedet kan nyde foråret udendørs. 1. Sådan undgår du striber på vinduet Når de første solstrejf begynder at melde sin ankomst, ser man for alvor, hvor beskidte vinduerne er efter en lang periode med regn, slud og sne. Vinduerne er derfor det første, mange kaster sig over at rengøre, når foråret melder sin ankomst. At pudse vinduer – og vel og mærke gøre det, så resultatet er smukt –er dog ikke altid ligelet. Og striber på vinduerne kan desværre næsten se lige så forfærdelige ud, som snavset på dem, inden man startede. idényt har dog samlet et par gode og enkle tricks til at undgå et striber på vinduerne: 1. Brug rent og koldt vand med opvaskemiddel2. Vask ruden med en blød børste3. Skrab med hurtige bevægelser sæbevandet af med en vinduesskraber – gerne i en sammenhængende bevægelse4. Sørg for at overlappe banerne med et par centimeter5. Tør kanterne af med et håndklæde Der findes også vinduesvaskere, som gør en fejlfri vinduespudsning endnu lettere – hvilket du kan se og afprøve i forbindelse med foredraget den 5. marts. 2. Giv madrassen luft - og bedre duft Din madras skal udsættes for meget i løbet af sin levetid. Og er den begyndt at lugte lidt, så findes der ifølge idényt.dk et nemt og billigt trick: 1. Fjern alt fra madrassen.2. Strø bagepulver ud over madrassen.3. Lad det ligge en halv times tid4. Fjern bagepulveret med en støvsuger5. Gentag processen, hvis madrassen stadig lugter – og er det rigtig slemt, så tag en nat på sofaen, og lad madrassen overnatte med bagepulver en hel nat. En damprenser er en anden og endnu mere effektiv måde, hvorpå du kan rense dine madrasser. Dampens varme både desinficerer, dræber bakterier og fjerner dårlig lugt. 3. Gør ordentligt rent fra gulv til loft Forårsrengøring er lig med hovedrengøring – og det gælder derfor om at komme i dybden og helt ud i alle kroge. Det er derfor en fordel at gå systematisk til værks: 1. Begynd altid med det mest støvede og snavsede2. Start oppefra – og tag de høje flader før de lave3. Støvsug før du støver af, da støvsugeren hvirvler en masse støv op undervejs4. Flyt møbler og støvsug både under og evt. på dem5. Husk paneler, karme, radiatorer og andre steder, hvor støvekluden ikke kommer så tit
Læs mere
1 marts, 2020
Sådan får du nemt et godt indeklima

Sådan får du nemt et godt indeklima

Alt for mange danskere bor i et hjem med et dårligt og usundt indeklima, der i værste fald kan føre sygdomme med sig. Men faktisk kan du selv gøre meget – relativt let - for at forbedre klimaet inden for hjemmets fire vægge. Læs her fem gode råd. Af Søren Hygum Hansen Hovedpine. Træthed. Irritation i øjne og hals. Og allergiske reaktioner. Et dårligt indeklima kan være den direkte årsag til flere alvorlige sygdomme og gener. Og især indeklimaet i din bolig har ofte en afgørende betydning for din sundhed og dit velbefindende. For ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen opholder omkring halvdelen af voksne danskere sig mindst 16 timer i døgnet i deres bolig – og 90 procent af alle danskere tilbringer mindst halvdelen af døgnet i hjemmet. Det er blandt andet temperaturen og luftfugtigheden, der har indvirkning på komforten og velværet i hjemmet – begge dele kan føre til forekomsten af skimmelsvamp og husstøvmidler. Kilder til fugt i boligen er blandt andet badning, madlavning, tørring af tøj og ikke mindst den vand, som vi mennesker selv afgiver via huden. Men der er flere ting, du selv kan gøre for at forbedre indeklimaet i hjemmet. Her får du fem af de bedste råd: 1. Ud med luften, ind med luften … Vi har hørt det mange gange før, men det holder stadig og er ekstremt vigtigt: Du skal lufte ud i din bolig. Gør du ikke det, risikerer du at få fugtskader og skimmelsvamp i hjemmet. Luft derfor ud minimum to gange om dagen – gerne morgen og aften - og helst i fem til ti minutter ad gangen. Og kan du skabe direkte gennemtræk under udluftningen, er det endnu bedre. Du skal især huske at lufte ud i badeværelset, når du har været i bad, da badeværelset er den værste fugtsynder. 2. Undgå at tørre tøjet inde Hvis du tørrer tøj i indenfor, kan der komme en høj luftfugtighed i boligen, hvilket igen kan fremme væksten af skimmelsvamp og husstøvmider. Derfor er indendørs tørring af tøj en klar årsag til dårligt indeklima. Hvis du alligevel – på for eksempel en regnvejrsdag i oktober - er nødt til at bruge hjemmet til at tørre tøj, er det gode råd at tørre tøjet et sted, hvor der er meget ventilation – eller at tørre det i en tørrekælder, hvis du har det. 3. Skab en jævn temperatur i alle rum Det kan være fristende at skrue ned eller helt slukke for varmen i de rum, vi sjældent bruger. Men det er en rigtig dårlig idé. For i et rum, der ikke er varmet op, kommer der kolde overflader, og en kombination af kolde overflader og fugt fører kondens med sig. Og netop kondensvand leder til skimmelsvamp. Så vil du undgå det, skal du sikre, at der er samme temperatur i hele huset – og helst ikke lavere temperaturer end 18-20 grader. 4. Få udbedret vandskader omgående Ja, det kan virke banalt, men ikke desto mindre er det vigtigt: Har du en mindre vandskade, skal du hurtigst muligt få den udbedret. Et rør, der er utæt og afgiver vand, vil føre fugt- og svampskader med sig. Så få derfor straks lukket hullet og stoppet skaden, når den opstår. 5. Tænd ikke cigaretten i hjemmet Ryger du i dit hjem, er det reelt ligegyldigt, om du følger alle de andre råd. For rygning indenfor hjemmets fire vægge har en kæmpe betydning for indeklimaet. En undersøgelse fra amerikanske University of California viste, at de giftige stoffer i cigaretrøg bliver hængende i møbler, gulvtæpper, vægge og meget andet og derfor udgør en stor sundhedsfare. I et forsøg placerede forskerne en række mus i et bur med materialer, som havde været udsat for tobaksrøg – som for eksempel tøj og møbler.Og blot én måned senere havde musene pådraget sig leverskader som følge af tobaksrøgen. Den gode nyhed er dog, at 78 procent af alle danskere ifølge Kræftens Bekæmpelse bor i et hjem, der er helt røgfrit. Men sundhedseksperterne opfordrer alle danskere til at kvitte tobakken derhjemme. Investér i et godt indeklima Rådene ovenfor er ganske gratis, men er det ikke nok til at løse indeklimaproblemerne i dit hjem, er der også råd for det. Der findes nemlig en række produkter, som kan hjælpe dig og din familie til at skabe det bedste indeklima derhjemme. Uanset, om I døjer med for høj luftfugtighed, mørke rum eller dårlig akustik. Du kan fx skabe bedre luft i din bolig med et ventilationssystem. Sikre mere lys og mindre kondens med nye energirigtige vinduer. Eller få bedre akustik i hjemmet med nye lyddæmpende gulve eller lofter.
Læs mere
4 februar, 2020