Skip to content
22. Marts 2021
Konferencecenter

Sådan får du et godt indeklima på hjemmekontoret

Covid-19 har ramt os alle hårdt, hvilket har medført, at mange af os skal arbejde hjemmefra. Vi kan ikke møde fysisk op på arbejde, og er derfor nødsaget til også at skulle benytte vores hjem som arbejdsplads. Når vi rykker fra vores kontorplads på arbejdet til hjemmekontoret, vil miljøet automatisk være forandret. Vi har derfor lavet en guide med nogle gode tips og tricks til, hvordan du kan opretholde et godt og sundt indeklima på hjemmekontoret. Et godt indeklima er nemlig en vigtig faktor for vores hverdag og sundhed. Artiklen er skrevet i samarbejde med Progamer, som ønsker dig, der arbejder hjemmefra rigtig god arbejdslyst.

Covid-19 har ramt os alle hårdt, hvilket har medført, at mange af os skal arbejde hjemmefra. Vi kan ikke møde fysisk op på arbejde, og er derfor nødsaget til også at skulle benytte vores hjem som arbejdsplads. Når vi rykker fra vores kontorplads på arbejdet til hjemmekontoret, vil miljøet automatisk være forandret. Vi har derfor lavet en guide med nogle gode tips og tricks til, hvordan du kan opretholde et godt og sundt indeklima på hjemmekontoret. Et godt indeklima er nemlig en vigtig faktor for vores hverdag og sundhed. Artiklen er skrevet i samarbejde med Progamer, som ønsker dig, der arbejder hjemmefra rigtig god arbejdslyst.

Adskil dit kontor fra resterende rum

Hjemmet er ikke på samme måde, som kontorpladsen, skræddersyet til en lang arbejdsdag. Derfor har du måske oplevet at skulle være omstillingsparat, og vænne dig til at bruge adskillige timer foran en skærm – derhjemme. Det er derfor vigtigt at sørge for at få skabt daglige faste rutiner, som kan optimere indeklimaet.

Et godt råd, såfremt det er muligt, er at lave en klar opdeling af kontoret fra de resterende rum, hvor der eksempelvis bliver lavet mad, set fjernsyn eller andet. På den måde undgår du støj og unødvendige forstyrrelser, men du får også mulighed for at få bedre kontrol over dit indeklima. Rum hvor flere mennesker er samlet på en gang, kræver mere udluftning – ligesom det i køkkenet, hvor der bliver lavet mad, er svært at styre luftfugtigheden. Bor du i en lille lejlighed eller har du ikke mulighed for, at dedikere et helt rum til kontorplads, kan du alligevel forsøge at skærme et hjørne eller dit skrivebord af, så din arbejdsplads ikke bliver i køkkenet.

Frisk luft

Forstyrrelser og dårlig luftfugtighed i rummet kan føre til hovedpine og koncentrationsbesvær, og være et tegn på et usundt indeklima. For at opretholde et sundt indeklima, råder vi derfor til regelmæssig udluftning. Med regelmæssig udluftning mener vi, at der i løbet af dagen, skal åbnes op for vinduer eller døre, så der er mulighed for at få udskiftet luften i lokalet. Fem minutters udluftning hver anden time kan gøre en stor forskel for din fysiske trivsel på kontoret. Har du møder hele dagen, og arbejder i otte skemalagte timer, kan du fordelagtigt benytte dine pauser til at få fornyet luft i rummet. Er din arbejdsdag mindre struktureret og fri, kan du være kreativ ved eksempelvis at sætte en alarm på telefonen hver anden time – eller oprette en påmindelse på computeren. På den måde kan du skabe en god og fast rutine, som vil gavne det fysiske klima på hjemmekontoret.

Dagslys og udsyn

Et godt indeklima betyder ligeledes, at der skal være den rette belysning. Har du mulighed for at indrette dit hjemmekontor, så der er et godt og naturligt lysindfald, kan du undgå træthed. Et lyst rum med mulighed for at se ud af vinduet er nemlig mere motiverende end et mørkt kælderrum uden dagslys. Dit indeklima og trivsel vil derfor forbedres, hvis du har mulighed for, at skabe et lyst og indbydende rum.

Derfor anbefaler vi, at du udvælger et rum der har et eller flere af punkterne nedenfor:

  • Vinduer med naturligt lysindfald
  • Terrasse-, have- eller altandør med ruder i glas
  • Mulighed for udsyn til dagslys

Arbejder du i en kælder eller andet rum med begrænset mulighed for naturligt lysindfald, må du sørge for god belysning ved hjælp af lamper, så du undgår den manglende koncentration og træthed. Her kan du med fordel sørge for, at tage pauser i løbet af dagen, så du kan komme ud i dagslyset.

Rent og ordentligt rum

Har du normalt adgang til et fast kontor på din arbejdsplads, er du højst sandsynligt også vant til, at arbejdspladsen sørger for, at rengøringsfolk eller andet personale både holder dit kontor og arbejdspladsen ren. Så selvom du er rykket hjem i private rammer, og derfor selv skal sørge for rengøringen og hygiejnen, kræver et godt indeklima altså, at du holder hjemmekontoret hygiejnisk og rent. På den måde undgår du at blive irriteret af støv og snavs. Et godt råd til at holde hjemmekontoret rent og ordentligt er, at begrænse rodet så meget som muligt. Sidder du ved et rent og ordentligt skrivebord, og sørger du for kun at anbringe de vigtigste ting på bordet, kan du undgå støv, men også sørge for, at du ikke roder mere end højest nødvendigt. For at opretholde et godt indeklima, kan det derfor anbefales, at du regelmæssigt støvsuger rummet, støver skrivebordet af og tørrer overflader af med en klud.

For at undgå uhensigtsmæssigt rod, råder vi dig til kun at have de vigtigste papirer og redskaber liggende på bordet. Dette betyder, at du så vidt muligt pakker unødvendigt tilbehør væk i skuffer, æsker eller skabe – på den måde bidrager du til et sundt indeklima, der samtidig giver dig ro i sindet.

Skip to navigation